Annons
Masstestningen i Umeå anmäls inte till åklagare
Foto: istock

Masstestningen i Umeå anmäls inte till åklagare

Önep bedömer att projektet där studenter och personal testades för covid-19 vid terminsstart inte var forskning.

17 nov 2020, kl 16:00
0

Masstestningen för covid-19 av studenter och medarbetare på Umeå universitet var inte forskning som krävde etiktillstånd. Det konstaterar Överklagandenämnden för etikprövning (Önep) och beslutar därmed att inte anmäla ärendet till åtal.

– Det var inte ett självklart beslut, men vi har kommit fram till att detta var myndighetsinternt arbete och inte forskning, säger Jörgen Svidén, kanslichef för Önep.

Kan inte styrka forskningsavsikt

Det var när höstterminen startade som alla studenter och medarbetare vid Umeå universitet erbjöds att testa sig för covid-19, vilket Läkemedelsvärlden då berättade om.

Folkhälsomyndigheten finansierade testningen som gjordes i samarbete med Region Västerbotten, Umeå universitet och Försvarsmakten. Syftet var att mäta hur stor förekomsten av viruset var bland studenter vid återstart av undervisningen. Nära 10 000 personer deltog, varav endast sex stycken testade positivt.

Efter mycket medierapportering hamnade ärendet hos Överklagandenämnden för etikprövning som skulle utreda om testningen var forskning. Projektet hade i så fall behövt etiktillstånd.

Enligt Jörgen Svidén kan det ifrågasättas om det har funnits någon forskningsavsikt och publiceringsavsikt med projektet.

– Det finns massvis med olika definitioner av dessa, och det har varit en knepig fråga att utreda som har tagit lång tid. Men vi kan inte styrka att projektet har haft någon av dessa avsikter, säger Jörgen Svidén.

Han berättar också att beslutet inte kommer att ha så stor betydelse för framtida utredningar.

– Är det ett precis likadant projekt kommer det att få samma slut, men man behöver bedöma ärenden från fall till fall, säger han.