Rekordhögt antal mässlingsfall förra året

Rekordhögt antal mässlingsfall förra året

Under 2019 registrerades det högsta antalet mässlingsfall i världen på 23 år.

17 nov 2020, kl 14:21
0

Annons

Under förra året registrerades 869 770 mässlingsfall i världen. Det är den högsta siffran sedan 1996. Antalet fall ökade i hela världen. Mässling dödar också allt fler, främst barn. Under 2019 registrerades 207 500 dödsfall i världen på grund av mässling. Det betyder att dödsfallen i mässling ökat med 50 procent sedan 2016.

Detta konstaterar Världshälsoorganisationen, WHO, och amerikanska Centers for disease control and prevention, CDC, i en ny studie.

– Vi vet hur man förebygger utbrott och dödsfall av mässling. Dessa data skickar ett tydligt budskap om att vi misslyckas med att skydda barn från mässling i alla regioner i världen. Vi måste arbeta tillsammans för att stötta länder och engagera samhällen så att vi når alla överallt med mässlingsvaccin och kan stoppa detta dödliga virus, säger WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus i ett pressmeddelande.

Snabbt fler mässlingsfall sedan 2016

Under åren 2010-2016 såg hälsoexperterna en positiv utveckling där olika insatser för att öka vaccinationstäckningen gav resultat. Men år 2016 vände utvecklingen och antalet mässlingsfall ökade brant igen. Den främsta förklaringen är enligt studien att allt mindre andel av barnen i världen får de två doser med mässlingsskyddande vaccin som behövs för att skydda dem.

För att skapa flockimmunitet som även skyddar de få som inte kan vaccineras behöver 95 procent av barnen få båda sprutorna. I Sverige har vi under många år nått det målet. År 2019 hade till exempel 97 procent av tvååringarna fått båda doserna.

Men globalt ser läget inte lika ljust ut. Enligt den nya studien har täckningen för den första dosen med mässlingsskyddande vaccin i flera decennier legat på i genomsnitt 84 procent. Och för den andra vaccindosen ligger täckningen bara på 71 procent globalt. Den låga vaccintäckningen gör det omöjligt att stoppa de stora utbrott av sjukdomen som plågar länder i alla delar av världen.

Pandemin har minskat vaccineringen

WHO har tidigare varnat för att det växande vaccinmotståndet och spridningen av felaktig vaccininformation hindrar ansträngningarna att öka vaccintäckningen.

Nu har dessutom covid-19-pandemin kommit till, med stora störningar av ländernas vaccinationsprogram som följd. Enligt studien har just nu 26 länder pausat sina vaccinationsprogram vilket gör att 94 miljoner barn riskerar att gå miste om mässlingsvaccin som de normalt skulle ha fått. I många av dessa pågår stora mässlingsutbrott.

För närvarande syns visserligen en minskning av rapporterade mässlingsfall under pandemin, kanske delvis som en följd av samhällsrestriktionerna för att stoppa coronasmittan. Men experterna är starkt oroade över de långsiktiga effekterna av det minskande mässlingsskyddet bland världens barn.

– Innan coronaviruset fanns kämpade världen med en mässlingskris, och den har inte försvunnit, säger Henrietta Fore, chef vid FN:s barnrättsorganisation Unicef, i pressmeddelandet.

– Vi får inte låta kampen mot en dödlig sjukdom gå ut över kampen mot en annan. Vi måste fortsätta se till att vi har resurser för att fortsätta vaccinera mot vaccinförebyggbara sjukdomar samtidigt som vi arbetar med den växande covid-19-pandemin.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng