Mao-hämmare bra alternativ vid tidig Parkinsons sjukdom

Mao-hämmare är ett bättre parkinsonläkemedel jämfört med placebo. Patienterna mår bättre utan att uppvisa fler biverkningar.

13 aug 2004, kl 14:07
0

Annons

En nyligen genomförd metaanalys, bestående av 17 studier där Mao-hämmarna selegilin (Eldepryl, Selegilin) och lazabemid (ej registrerad i Sverige) jämfördes med placebo eller levodopa visar på fördelar med Mao-hämmarna.

Ingen skillnad i mortalitet kunde påvisas mellan patienter på Mao-hämmarna och kontrollpatienterna, trots att en av nio studier med mortalitetsdata uppvisade signifikant ökad mortalitet i Mao-gruppen.

Patienter på Mao-hämmare uppvisade också bättre testresultat avseende rörlighet och dagliga aktiviteter, samt totalpoäng, efter tre månader jämfört med patienter som fick placebo. Patienterna på Mao-hämmare behövde också mindre levodopa som tillägg, samt uppvisade mindre tendens till att motoriken varierar.

Inga skillnader avseende biverkningar mellan grupperna, eller patienter som avbröt studien, kunde påvisas i metaanalysen.

Författarna reser dock ett varningens finger då det finns få studier som jämför Mao-hämmare med andra parkinsonläkemedel. Därför råder det fortfarande osäkerhet över relativa för- och nackdelar med Mao-hämmarna.

Studien publiceras i dagens utgåva av British Medical Journal, BMJ.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng