Annons

Mångfald ska känneteckna Apoteket

Målet för apoteket är att bli en arbetsplats där mångfald är en del i företagskulturen. Det beslutade företagets styrelse på sitt senaste sammanträde i mitten av september.

5 jul 2002, kl 05:17
0

Annons

? Vi var en helt enig styrelse när vi fattade beslut om hur vi ska arbeta vidare med mångfaldsfrågorna, säger Apotekets styrelseordförande Jan Bergkvist. Styrelsen ser det som en viktig uppgift för framtiden och i nästa års verksamhetsplan ska arbetet konkretiseras ytterligare.
I höst ska de lokala apotekscheferna och fackliga företrädarna på apoteken i Stockholm gå en gemensam utbildning om den nya lagstiftningen mot etnisk diskriminering. I utbildningen kommer bland andra diskrimineringsombudsmannen (DO) att delta.
I slutet av oktober kommer rekryteringshandläggarna på landets alla apotek att kallas till möte i Stockholm. Då ska man bland annat diskutera rekrytering utifrån mångfaldsperspektivet. DO ska vara med och föreläsa om tillämpningen av lagen mot etnisk diskriminering.
De fackliga organisationerna har också inbjudits att delta i arbetsgrupper tillsammans med arbetsgivaren om hur mångfalden och icke-diskriminering ska bli verklighet inom Apoteket.
Det är några konkreta resultat för att komma tillrätta med etnisk diskriminering inom Apoteket som Läkemedelsvärlden berättade om i förra numret (9/99).


Uppgörelse klar
I förra numret berättade Läkemedelsvärlden om den diskriminering apotekaren Cyrus Nazzari och Sveriges Farmacevtförbund, SFF, ansåg att han utsatts för i samband med en tjänstetillsättning.
Vid förhandlingarna konstaterades att fel var begångna. Resultatet blev en uppgörelse där Cyrus Nazzari erbjöds en adekvat anställning och kompensation för den ekonomiska skada han lidit. Cyrus Nazzari har nu tackat ja till en av de erbjudna apotekartjänsterna.


Ska bli ett föredöme
Apotekets styrelse bestämde vid styrelsemötet i mitten av september att företaget ska bli ett föredöme som en arbetsplats där mångfalden är en del av företagskulturen. Ansvariga för mångfaldsarbetet ska utses och dessa ska formulera klara mätbara mål för arbetet. Man ska också tillsätta en referensgrupp med personer från olika etniska grupper och man ska även inhämta andra företags kunskap på området.
En kartläggning av hur rekryteringen av chefer idag går till och hur den interna rörligheten inom företaget ser ut beslutade också styrelsen om. Synliga åtgärder som utbildning och seminarier i mångfaldsfrågor ska också vara en del i arbetet för att göra Apoteket till en arbetsplats där etnisk diskriminering inte förekommer.


Nöjd fackrepresentant
Mohammad Behzadi, SFF:s fackrepresentant i Apotekets styrelse, är liksom ordförande Jan Bergkvist nöjd med direktiven från styrelsen.
? Jag tycker att så här långt har man skött frågan mycket bra, säger han. Men det finns ju fortfarande stötestenar. Till exempel lönesättningen och befattningsbenämningarna.
Fackets kartläggning tyder till exempel på att anställda med ickenordiskt påbrå generellt har lägre lön, vilket man anser vara diskriminerande, medan arbetsgivarens statistik inte visar på någon generell diskriminering. Därför ska fack och arbetsgivare nu ta fram en gemensam lönestatistik.
? På styrelsemötet tog jag upp det faktum att det i alla fall, utom ett, är apotekare med utländska namn som anställts som receptarier. Fackets linje är att har man en apotekarlegitimation så har man rätt till den tjänstetiteln oavsett vilka arbetsuppgifter man utför. Man ska skilja på tjänstebenämning och lön. Om det arbete jag utför är jämställt med receptariearbete så påverkar det lönen men inte min titel. Vi undrar också om det är juridiskt lagligt att frånta någon sin titel?
? Styrelsen gav VD Stefan Carlsson i uppdrag att undersöka möjligheterna att skilja på titel och lönesättning så att den som är legitimerad apotekare får behålla sin tjänstetitel, säger Jan Bergkvist. Han ska inom kort redogöra för resultatet.