Annons

Många utmaningar för läkemedelsbranschen

För att läkemedelsindustrin ska klara av de framtida utmaningarna måste branschen satsa på innovation. Det sa Astrazenecas Anders Ekblom på Läkemedelskongressen.

9 nov 2011, kl 11:30
0

Annons

Patienter och myndigheter ställer allt högre krav på läkemedelsföretagen om bättre och billigare läkemedel. Samtidigt hotas företagens ekonomi av utgående patent. Hur ska branschen klara av utmaningarna?
– Vi måste ständigt förnya oss själva, sade Anders Ekblom, Sverigechef för Astrazeneca, vid Läkemedelskongressen på Stockholmsmässan.

Han menar att problemen inte bara är läkemedelsföretagens, utan även samhällets. För om inte läkemedelsbolagen utvecklar nya läkemedel, vem gör det då?
– Vi måste hitta ett sätt att dela kostnaderna och riskerna.

Att utveckla ett läkemedel tar i snitt tolv år och kostar runt en miljard dollar. Lösningen enligt Anders Ekblom är samarbete och innovation. Men för att företagen ska kunna satsa på innovation måste de få betalt för sina läkemedel. Och generika är ett hot mot det.

Anders Ekblom var Key Note-talare när Läkemedelskongressen inleddes på måndagen. Under tre dagar samlades cirka 1 100 personer från apoteksbranschen, läkemedelsindustrin och myndigheter på Stockholmsmässan för att lyssna på föreläsningar under temat Morgondagens läkemedelsanvändning.

Dag två föreläste professor Lawrence Brown från Tennessee universitet i USA om hur man ska få patienter att ta sina läkemedel, Medical Therapy Management. MTM har visat sig ge inte bara hälsovinster för patienterna utan även ekonomiska vinster. Men fortfarande är skepsisen stor mot farmacevternas kunskap om läkemedelsanvändning, även bland farmacevterna själva.

Under kongressens sista dag talar Joakim Larsson vid Göteborgs universitet om de stora problemen med utsläpp vid läkemedelsproduktion.

Läs en intervju med honom i nästa nummer av Läkemedelsvärlden.