Annons

Lilly och Amylin går skilda vägar

Företagen Eli Lilly och Amylin har i tio års tid samarbetat kring utveckling av diabetesläkemedel, vilket bland annat resulterat i Byetta. Men nu avslutas samarbetet.

10 nov 2011, kl 12:39
0

Annons

Eli Lilly och Amylin avslutar sitt nästan tio år gamla samarbete kring utveckling av diabetespreparat. Från den 30 november övertar Amylin ansvaret för vidare utveckling och försäljning av GLP-1-receptroagonisten exanatide (Byetta) i USA. I andra länder sker överlämnandet till Amylin successivt, dock senast mot slutet av 2013.

Till en början betalar Amylin 250 miljoner dollar till Eli Lilly för det. Intäktsrelaterade betalningar på upp till 1,2 miljarder dollar tillkommer framöver.

– Här i Sverige kommer vi lämna över ansvaret till Amylin vid årsskiftet 2012/2013. Fram tills dess arbetar vi med Byetta som vanligt, säger Cecilia Björkman, kommunikationschef på Eli Lilly.

I överföringen till Amylin ingår även veckoberedningen av Byetta, som heter Bydureon. Den är godkänd inom EU, men inte i USA. Bydureon tillhandahålls för närvarande inte i Sverige, men Cecilia Björkman tror att den kan komma att finnas tillgänglig i februari 2012.

I dagsläget har inte Amylin någon representation i Sverige.