Många goda nyheter för hepatit C-kandidater

Efter många år av nyhetstorka ser det nu ut som om att flera 
tillskott är på väg för behandling av heptatit C. På Leverkongressen, EASL, i Berlin i har ytterligare lovande resultat presenterats.

4 apr 2011, kl 14:13
0

Omkring ett 30-tal företag runt om i världen uppskattas arbeta på högvarv för att få fram nya effektiva behandlingar mot hepatit C. I många år har nytillskotten lyst med sin frånvaro men vid den nyligen avslutade Leverkongressen, EASL, i Berlin presenterades flera lovande resultat.

De två preparat som väckt störst uppmärksamhet finns två proteashämmare. Den ena är MSD:s boceprevir, som ska marknadsföras under namnet Victrelis, och telaprevir från Vertex och Tobotec. I samband med kongressen publicerades två fas III-studier i New England Journal of Medicine om boceprevir. Resultaten från båda pekar mot att boceprevir som tillägg till dagens standardbehandling med pegylerat interferon och ribavirin gör att fler patienter blev fria från viruset.

I den ena studien lottades 403 patienter med hepatit C genotyp 1, som inte blivit hjälpta av tidigare standardbehandling, till att få antingen standardbehandling med ribaverin och peginterferon alfa-2a eller standardbehandling med tillägg av boceprevir, enligt två olika scheman. Totalt behandlades patienterna i 44 veckor. Bland patienterna som fick boceprevir hade 64 procent en utläkt infektion jämfört med 21 procent i kontrollgruppen. I den andra studien användes istället peginterferon alfa 2-b och ribavirin i kontrollgruppen. Där var resultaten att 66 procent i boceprevirgruppen blev virusfria jämfört med 33 i kontrollgruppen.

Även telaprevir har studerats i kombination med standardbehandling och även där har resultaten varit positiva. Omkring dubbelt så många av de som fick kombinationsbehandlingen hade inga detekterbara virusnivåer jämfört med patienter som fick standardbehandling. För båda substanserna rapporteras biverkningar som anemi, trötthet och illamående.

Den stora skillnaden mot dagens behandlingar är de nya är specifika och kommer att vara av stor vikt för patienter med hepatit C, enligt Johan Westin, docent och överläkare vid avdelningen för infektion och klinisk virologi vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset
– Vi har väntat på de här specifika behandlingarna länge och nu börjar en nya era för behandling av hepatit C. Förutom boceprevir och telaprevir finns det ett 50-tal produkter under utveckling. Jag tror att de första nya som godkänns ganska snart kommer att konkurreras ut av ännu nyare med mindre biverkningar och ännu bättre effekt, säger han.

Även det svenska företaget Medivir fanns med bland de som presenterade positiva data under EASL-kongressen. Deras proteashämmare TMC 435 i kombination med standardbehandling visade sig i en fas II-studie ge större virologisk respons hos patienter som tidigare inte svarat på behandling, än enbart standardbehandling.

Läs ett längre reportage om de nya Hepatit C-behandlingarna i LmV nr 1 2011 (exkl. för prenumeranter).

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng