Många försök att kringgå nya etikavtalet

Det nya etikavtalet tvingar fram ett nytänkande på läkemedelsföretagens marknadsavdelningar. Tolkningen av avtalet stod i fokus under en temadag i oktober i Läkemedelsakademins regi.

18 nov 2004, kl 18:13
0

Annons

Samhällets tolerans för korruption och andra etiska tveksamheter i kontaktytan mellan läkemedelsindustri  och förskrivare tycks minska. Ett ökat medialt strålkastarljus, den pågående systembolagshärvan, internationella mutskandaler och ett antal pågående utredningar av Riksåklagaren är komponenter i denna förändring av samhällsklimatet.


Mot denna bakgrund är det nya, skärpta etikavtal (se LMV 5 och 9/04) mellan industrin och landstingen, som är tänkt att träda i kraft ömsesidigt vid årsskiftet, enligt många välmotiverat. Industrin säger sig ha börjat följa avtalet sedan den 1 juli.


? Det är en katastrof att parterna inte börjar tillämpa avtalet samtidigt. Här har man klantat till det. Vi får en period av ömsesidig förvirring där trovärdigheten i avtalet riskerar försvinna, sa Per Lundström, konsult vid MCR, Medical Competence & Resources, under temadagen.

?Dåligt omdöme?

Eftersom avtalet är nytt är det kanske inte konstigt att missuppfattningar och feltolkningar kring tillämpningen florerar inledningsvis.


? Vad värre är har många kreativa vägar att kringgå andemeningen i avtalet redan prövats av läkemedelsföretagen, menade Per Lundström.


? IGM och NBL lär få fullt upp. Bara vi får in anmälningar så lär vi få fällningar, sa han.


? Det finns ärligt talat ett dåligt omdöme i branschen på många håll. Sunt förnuft och försiktighet måste vara vägledande i tillämpningen av avtalet. Det finns inga fribrev, men väl domstolar.


Per Lundström gav också en känga åt vårdhuvudmännen.


? Det är skandal att landstingen skickat sina anställda kors och tvärs på så kallade utbildningar. Jag ger gärna en rak höger till landstingen, de har helt enkelt inte tagit sitt arbetsgivaransvar.


Han bedömde att en rad förtydliganden av otydligheter i avtalet kommer att behöva göras i samförstånd mellan parterna, ett arbete som i viss mån redan pågår.


? Risken är annars stor att båda parter gör sina egna tolkningar.


 


Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng