?Liedholms och Björck Linnés kompetens måste ifrågasättas?

LANTUS, ANDRA INLÄGGET, KOMMENTAR TILL UTTALANDEN I ARTIKEL I LMV 10/04 (SID 21) OCH TIDIGARE ARTIKLAR I LÄKARTIDNINGEN

18 nov 2004, kl 18:19
0

Annons

Det är med stor förvåning man kan läsa att insulin glargin inte har någon positiv effekt i jämförelse med traditionella medellångverkande insuliner. Än mer förvånande är det att författarna på osäkra grunder uppmanar läkemedelskommittéerna att ompröva beslutet att rekommendera glargin. Det innan tillverkaren Aventis fått möjlighet att komplettera underlaget i enlighet med LFN:s direktiv. Författarna respekterar uppenbarligen inte LFN:s beslut utan vill redan nu att kommittéerna skall ompröva beslutet.


Efter en systematisk översikt av litteraturen kring glargin har inga fördelar med insulinet hittats. Helt klart måste författarnas kompetens ifrågasättas då de saknar förmågan att se helheten och det verkliga mervärdet i läkemedlet. Att fråga användarna vad de har för erfarenheter av insulinet verkar inte vara av intresse. Här kommer därför en rapport från verkligheten, utan någon systematisk översikt av litteraturen och utan något vetenskapligt underlag.

Som förälder till en fysiskt aktiv fjortonårig typ 1-diabetiker kan jag intyga att glargin är det bästa som hänt diabetesvården på mycket lång tid. Äntligen en behandling som ger en markant ökad livskvalitet. Glargin är kanske ingen mirakelmedicin som ger dramatiskt förbättrade HbA1c-värden men det ger ett mycket stabilare blodsocker och en större flexibilitet. Hela livet behöver inte anpassas efter mattider och vi behöver inte kontrollera blodsockret flera gånger varje natt för att undvika hypoglykemi. Infektioner påverkar heller inte blodsockret på samma dramatiska sätt som tidigare, speciellt i samband med magsjuka. Vi känner oss helt enkelt tryggare.


Dessutom, vilket är vanligt i samband med puberteten, hade vår son en tendens att stiga kraftigt under morgontimmarna när hans tidigare insulins effekt avtog. Nu kan han till och med få sovmorgon till skillnad från tidigare. En helt ny värld har öppnat sig för oss. Jag och min fru behöver inte ständigt oroa oss för snabbt blodsockerfall och vi får faktiskt några timmars nattsömn. Vår son behöver inte särbehandlas och kan växa upp som en normal tonåring och fortsätta vara fysiskt aktiv, vilket i sig är mycket positivt för en bra blodsockerkontroll.

Glargin underlättar en bra blodsockerkontroll och är ett mycket viktigt verktyg i behandlingen av diabetes. Naturligtvis måste det kombineras med god kosthållning, regelbunden motion och ett individuellt anpassat måltidsinsulin. Glargin ger en stabilare grund som också gör det lättare att dosera måltidsinsulinet. Resten är upp till individen och hur stort ansvar man själv tar för sin sjukdom. Vår son har sedan han bytte till glargin haft ett HbA1c-snitt på 5,2.


Hur värderar man en sovmorgon, ett aktivt liv utan ständiga blodsockerfall, en mamma och pappa som får några timmars mer sammanhängande sömn? Glöm inte heller att ett stick mindre varje dag för en tonåring är mycket värt. Alla som vi pratat med och som lärt sig dosera läkemedlet rätt är positiva och uppskattar en ökad livskvalitet. Har vi alla drabbats av en placeboeffekt?

Jonas Nilsson
Leksand


 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng