Annons

Många farmacevter vill starta eget

Sveriges farmacevter är mycket intresserade av att starta eget. I alla fall att döma av den medlemsundersökning som Sveriges Farmacevtförbund gjort. Drygt 1000 av förbundets 3 500 medlemmar säger sig i den vilja driva apotek i egen regi.

15 jan 2009, kl 15:30
0

Annons

I somras bildade Sveriges Farmacevtförbund företaget Farmacevtföretagarna med ICA som modell. Tanken är att enskilda apoteksägare ska kunna ingå i en gemensam organisation som fackets bolag ska stå för.

Det är de
200 apotek regeringen beslutat ska övergå till entreprenörsföretag som Farmacevtföretagarna planerar sin affärsidé för.
? Men utifrån det intresse som medlemmar visat i vår undersökning, överskrider intresset från vår kader vida det tak som regeringen satt för småföretagandet, säger Lennart Axelsson, VD i det nybildade bolaget.
? Intresset bland medlemmarna var lika stort i hela landet, med en överrepresentation av farmacevter födda utomlands.
Att säga att man är intresserad är förstås inte detsamma som att man också är beredd att gå till handling.
? Nej det här var en första pejling av intresset. Vi ska gå vidare och förfina frågan, till exempel vad man är beredd att ta för egna ekonomiska risker med sitt företagande, säger Lennart Axelsson .
Att ett fackförbund startar ett eget bolag är onekligen en ovanlig åtgärd.
? Vi gör det inte för att tjäna pengar, utan för att hjälpa våra medlemmar som vill starta eget att också kunna göra det. Det fanns inte någon annan lösning eftersom till exempel Apotekarsocieteten fattat beslut om att inte göra det.
I planen ingår också att facket med tiden ska dra sig ur bolaget.

Ett par miljarder
räknar Sveriges Farmacevtförbund med att det ska kosta att ta över de 200 apotek som regeringen sagt ska övergå till ett entreprenörsföretag.
För att klara det behöver fackförbundet nu finna intresserade finansiärer. Det har man ännu inte.
På lördag inleder Sveriges Farmacevtförbund sina utbildningar för farmacevter som vill starta eget. Över 20 utbildningar ska hållas och enligt Lennart Axelsson är intresset mycket stort.