Oppositionen river upp apoteksbeslut

Den röd-gröna oppositionen tänker inte låta omregleringen av
apoteksmarknaden vara kvar om det blir maktskifte vid nästa val. Det
meddelade företrädare för socialdemokraterna, vänsterpartiet och
miljöpartiet idag.

15 jan 2009, kl 17:48
2

Om det blir ett regeringsskifte kommer de tre oppositionspartierna att riva upp riksdagens beslut om att sälja ut Apoteket AB. De vill nu varna de aktörer som har tankar på att etablera sig på den svenska marknaden att situationen kommer att kunna ändras.

Vid en pressträff på torsdagen förklarade företrädare för partierna att de inte kommer att kunna stå bakom en utförsäljning.
– Vi kommer att gå till val på att riva upp omregleringen. De som planerar att köpa apotek ska veta om att situationen kan förändras och att det är regeringen som är skyldig till den skarpa gräns mellan de politiska blocken som uppstått, säger Ylva Johansson socialdemokraternas talesman i vårdfrågor.

Hon har redan tidigare uttryckt en stark kritik mot omregleringen och menar att regeringen nu avskaffar ett välfungerande system. Framför allt vänder hon sig emot förslaget till prismodell och vem som ska få äga ett apotek. Enligt Ylva Johansson har apoteksfrågan ända från början hanterats på ett dåligt sätt av regeringen, som inte sökt samarbete över blockgränserna.
– Jag tog kontakt med socialminister Göran Hägglund redan innan utredningen var färdig för att diskutera frågan men fick nej. Enligt oss är läkemedelsfrågan en alldeles för stor och viktig fråga för att avgöras utan ett brett samarbete, säger Ylva Johansson.

Även vänsterpartiets Elina Linna och miljöpartiets Tomas Nihlén är skarpt kritiska till lagförslaget.
– Den svenska modellen med Apoteket AB anses vara en succé vilket framgår av en OECD-rapport. Regeringen har inte haft några sakliga argument om fördelarna med en omreglering och som vi ser det kommer det bara bli sämre med dyrare läkemedel och dåligt försörjning i glesbygden, säger Elina Linna (v).

Hur det ska gå till i praktiken om partierna vinner valet 2010 kan de inte svara på idag. Att staten skulle köpa tillbaka redan sålda apotek verkar inte troligt enligt Ylva Johansson.
– Allt beror på hur Sverige ser ut då och hur långt omregleringen har kommit.  Men det kommer vi att kunna svara på innan nästa val.

2 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng