Antidepressiva kan hjälpa vid fibromyalgi

Läkemedel mot depression är effektiva för behandling av patienter med
fibromyalgi. Läkemedlen kan minska smärtan och dämpa sömnproblem visar
en stor tysk studie.

16 jan 2009, kl 12:18
0

För att få en samlad bild av hur läkemedel som vanligen används vid depression fungerar vid fibromyalgi har en grupp tyska forskare har gått igenom 18 kliniska studier. Totalt handlar det om 1 427 patienter från Nordamerika, Sydamerika och Europa. Fyra klasser av antidepressiva ingick i studierna ? tricykliska och tetracykliska antidepressiva (TCA), selektiva serotoninåterupptagshämmare (SSRI),  monoaminoxidas hämmare (MOA) och serotonin- och noradrenalinåterupptagshämmare (SNRI).

Resultaten av genomgången, som publicerats i tidsskriften JAMA, visade att alla fyra klasserna hade en smärtlindrande effekt på patienterna. Ett av de mest påtagliga symtomen vid fibromyalgi är just smärta som kan sätta sig på många ställen i kroppen. SSRI-preparaten visade sig dessutom lindra depression hos patienterna men påverkade däremot inte trötthet eller sömnstörningar. Läkemedel inom SNRI-gruppen hjälpte förutom mot smärta, mot sömnproblem och de tri- och tetracykliska preparaten hade affekt både på trötthet och sömnproblem. Läkemedlen inom MAO-gruppen hade enbart effekt mot smärta.

I en kommentar i tidningen Scientific American uttrycker flera läkare som arbetar med fibromyalgipatienter optimism över resultaten. Samtidigt varnar de för att tolka det som att sjukdomen skulle orsakas av depression.
– Det är en vanlig missuppfattning att symtomen orsakas av depression. Jag vänder mig mot termen antidepressiva, eftersom dessa läkemedel inte används för att behandla depression i de här fallen, säger reumatologen Philip Mease vid the Swedish Medical Center i Seattle.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng