Annons

Man blir intelligent av fisk

Det gamla talesättet att man blir intelligent av att äta fisk kan mycket väl vara sant. Det har flera undersökningar under senare år visat och orsaken är främst vissa fiskfettsyror, speciellt DHA, som finns i hjärnan och fet fisk. Experimentella studier som har gjorts av Tom Salden vid Rättsmedicinska institutionen, Uppsala universitet har visat att […]

18 jul 2002, kl 21:53
0

Annons

Det gamla talesättet att man blir intelligent av att äta fisk kan mycket väl vara sant. Det har flera undersökningar under senare år visat och orsaken är främst vissa fiskfettsyror, speciellt DHA, som finns i hjärnan och fet fisk.
Experimentella studier som har gjorts av Tom Salden vid Rättsmedicinska institutionen, Uppsala universitet har visat att intag av naturlig stabil fiskolja ökar halten av DHA i hjärnan. Den stabila fiskoljan ökar också kväveoxidsytaset, en viktig länk i hjärnans kommunikationsnät. Kväveoxidsyntaset är nödvändigt för bildningen av kväveoxid som har stor betydelse för inlärning och minne. Dessa positiva förändringar var mycket starkare efter intag av stabil fiskolja än efter vanlig fiskolja.