Annons

Majoritet röstade för kontroversiell kandidat

En majoritet av EU-parlamentarikerna röstade för Tonio Borg som EUs nye hälsokommisionär på onsdagen.

21 nov 2012, kl 14:32
0

Annons

Maltas utrikesminister Tonio Borg nominerades av landets regering som ny EU-kommissionär efter att John Dalli tvingades avgå på grund av anklagelser om inblandning i en muthärva. Nomineringen mötte mycket kritik då det stod klart att Borg skulle få ansvar för hälso- och konsumentfrågor om han blev vald. Tonio Borg är en mycket stark abortmotståndare och har dessutom kampanjat för att abortförbudet ska skrivas in i Maltas grundlag. Han har anklagats för att ha skickat tillbaka flyktingar till Eritrea där de torterats och dödats. Han är även starkt emot skilsmässor.

Efter en hård utfrågning i EU-parlamentet där Toni Borg fick svara på många frågor om bland annat sin inställning till abort och homosexuella röstade EU-parlamentet på onsdagen. Trots att många varit kritiska mot honom innan valde en majoritet av parlamentarikerna att rösta för att godkänna hans nominering. 386 parlamentariker röstade ja, 281 röstade nej och 28 lade ner sin röst.

Tonio Borg har även fått kritik från svenska parlamentariker. Till exempel kallade Cecilia Wikström (FP) honom för en dinosaurie. Även Sveriges EU-minister Birgitta Ohlsson var kritisk till Borg. Men trots det valde de svenska regeringspartierna att rösta för den nye kommissionären. EU-parlamentets socialdemokratiska partigrupp, S & D, beslutade sig däremot för att säga nej.

Omröstningen i EU-parlamentet är dock rådgivande och den nye kommissionären utses slutligen av EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso.