Annons

Magen och tarmens problem i fokus

I år är det magens och tarmarnas år på apoteket. Varannan vuxen svensk har av och till problem från mage och tarm och läkemedel mot sjukdomar i matsmältningsorganen tillhör de mest sålda.

18 jul 2002, kl 23:52
0

Magen och tarmarna, matspjälkningskanalen, står i centrum på apoteken under 1998. Apoteket  AB kommer under året att systematiskt arbeta sig genom hela systemet, uppifrån och ner.
Under våren inriktas informationen främst mot problem i matstrupen och de övre delarna av mag-tarmkanalen. Under sommaren informeras om turistdiarré och överkänslighet för föda. I höst kommer information om den nedre delen av mag-tarmkanalen.
? Det känns angeläget att rikta intresset mot ett område där väldigt många har problem och där man inte så gärna pratar om en del av dessa, säger Lotte Gaasvik Blomqvist, projektledare för Mag-Tarmåret på Apoteket AB.


Generande ämnen
Att det finns ämnen som generar många, till exempel ändtarmsproblem, är ett skäl till att man har samlat informationen till patienter i en enda broschyr ? en skrift som med sina 48 sidor snarare bör kallas häfte. Tidigare har man gjort flera, mindre omfattande, broschyrer om enskilda problem.
Innan man satte ihop råden i häftet, ?Apotekets råd om magen och vanliga tarmproblem?, samlade man in synpunkter från personer med olika sjukdomar och mag-tarmbesvär.
? En punkt där det rådde stor osäkerhet var hur länge man själv kan medicinera med receptfria läkemedel innan man bör söka läkare. I häftet finns återkommande rutor med praktiska upplysningar om när det är dags att ta kontakt med läkare, säger Lotte Gaasvik Blomqvist.
Ett annat förhållande som kom fram är att patienterna saknar förtroendeingivande information.
? Förhoppningsvis ska temaåret öka kunskapen hos svenskarna, säger Lotte Gaasvik Blomqvist.


Ändra livsstil
Många av de lindriga mag-tarmbesvären beror på vår livsstil. Därför är det första rådet i många fall just att personen med besvär bör fundera genom sin livsstil.
? Rökning, för mycket kaffe, alkohol, fet mat, för lite fibrer och för lite dryck är vanliga orsaker till mag- och tarmbesvär. Ändringar på dessa punkter är ofta det första man bör göra, innan man provar våra receptfria läkemedel, säger Lotte Gaasvik Blomqvist.


Multimedia och Internet
För apotekspersonal har man tagit fram utbildningsmaterial. Redan 1991 gjordes en cd-rom med information om den övre delen av mag-tarmkanalen. Denna har nu uppdaterats och finns tillgänglig. En andra skiva, som tar upp den resterande delen av mag-tarmkanalen ska bli klar under april månad.
Cd-rom-skivorna  innehåller en teoridel med beskrivningar om exempelvis anatomi och behandlingar, som användaren kan klicka sig fram i. Sedan finns också övningsuppgifter och en del där man tränas inför kundfrågor. I avsnitten föreställer skådespelare kunder som ställer frågor som användaren ska besvara.
Det kommer också att finnas aktuell information om mag-tarmåret på
Apotekets hemsida på Internet
(www.apoteket.se