Lyckad studie för behandling mot leukemi

En fas III-studie visade att idelalisib var effektivt mot leukemi. Resultaten var så bra att företaget avslutade studien tidigt.

10 okt 2013, kl 15:15
0

Gileads läkemedelskandidat idelalisib har i en fas III-studie visat förlänga den progressionsfria överlevnaden för patienter med kronisk lymfatisk leukemi. Idelalisib ingår i en ny klass läkemedel som hämmar fosfoinositid 3-kinas, ett enzym som spelar en nyckelroll i tillväxt av tumörer. 

I studien ingick 220 patienter med kronisk lymfatisk leukemi som fått tidigare behandling och inte kan behandlas med kemoterapi. Patienterna randomiserades till behandling med antingen idelalisib och rituximab eller enbart rituximab. Men Gilead har nu att avsluta studien tidigt då en analys visade en signifikant förbättrad progressionsfri överlevnad för de patienter som fick kombinationsbehandlingen, skriver företaget i ett pressmeddelande. De patienter som ingick i kontrollgruppen kommer nu att erbjudas idelalisib. 

Enligt pressmeddelandet ska biverkningarna vara godtagbara och i linje vad man tidigare sett för kombinationsbehandlingen.

Gilead ansökte om godkännande för idelalisib mot non Hodgkins lymfom i USA i september och planerar att även ansöka om godkännande i EU senare i år.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng