Lovande resultat för Hepatit E-vaccin

Ett nytt vaccin mot Hepatit E visade 95-procentigt skydd i en fas II-studie. Bakom vaccinet står GlaxoSmithKline som nu letar samarbetspartners i den offentliga sektorn för att vidareutveckla vaccinet.

12 mar 2007, kl 15:37
0

En studie på 1800 personer i Nepal visar att GlaxoSmithKlines vaccin mot Hepatit E har god effekt. Av de som fick tre doser av vaccinet under sex månader drabbades 0,3 procent av sjukdomen,  i kontrollgruppen var den siffran istället sju procent, vilket ger en skyddande effekt på 95 procent. De positiva resultaten gör att GlaxoSmithKline nu letar efter samarbetspartner i den offentliga sektorn. Genom ett public-private partnership vill företaget finansiera det här vaccinet på liknande sätt som de har finansierat framtagandet av läkemedel mot malaria, tuberkulos och hiv.


Hepatit E är vanligt i utvecklingsländer och idag finns inget vaccin på marknaden. Sjukdomen sprids främst genom förorenat vatten och drabbar därför hela områden med stora epidemier. Dödligheten är relativt låg, mellan en och fyra procent i den vanliga populationen, men för gravida kvinnor är sjukdomen desto farligare. För de som smittas sent i graviditeten är dödligheten 25 procent.
? Det här är i ett första skede ett vaccin för att vaccinera gravida kvinnor i riskområden. För dem skulle det vara ett oerhört viktigt vaccin, säger Helene Norder, chefsmikrobiolog på smittskyddsinstitutet. 
? För att vaccinet ska bli aktuellt för fler grupper krävs nog att man kan visa en skyddande effekt också under en längre tid.


Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng