"Läkemedel viktig del av cancerplan"

När riksdagsledamoten Chatrine Pålsson Ahlgren (kd) reser runt Sverige för att samla information om hur cancervården fungerar är läkemedelsanvändningen en självklar fråga, säger hon till Läkemedelsvärlden.

13 mar 2007, kl 12:43
0

Igår påbörjade Chatrine Pålsson Ahlgren, kristdemokratisk ledamot av socialutskottet, en tre veckors resa runt Sverige. Målet med resan är att hon ska samla in information och synpunkter inför den nationella cancerplanen. Efter resan ska hon sammanställa en rapport till socialminister Göran Hägglund. Den rapporten kommer då bli ett komplement till den översyn av den svenska cancervården som Socialstyrelsen ska lämna till regeringen senast den 30 april. Därefter ska Göran Hägglund lägga fram en proposition om en ny nationell cancerplan.

Som Läkemedelsvärlden har rapporterat om tidigare är det många experter som efterlyser en genomgång av praxis kring användningen av nya läkemedel.
– Det är en självklar del av frågeställningen som jag kommer ta med, säger Chatrine Pålsson Ahlgren. Att frågan om läkemedel är viktig märker jag dels nu när jag är ute, men jag har även fått mycket förfrågningar om det tidigare.
– Idag skiljer det mycket vilken behandling man får beroende på var man bor, och det är orättvist.


Om situationen idag säger Chatrine Pålsson Ahlgren att det är mycket som är oacceptabelt.
– Jag tycker det borde vara självklart att alla får den bästa behandlingen, och i de fall där det inte är så måste vi se till att alla får det. 


Det faktum att många av de nya cancerläkemedlen är dyra tycker hon inte är ett argument för att neka människor vård.
– Ingen har ju hur mycket pengar som helst. Men jag tycker man pratar för mycket om vad läkemedel kostar och för lite om vad de ger för effekt. Det finns ett enormt mänskligt värde i ett bra läkemedel och även vinster för samhället.


Hur mycket av hennes rapport som kommer beröra läkemedelsanvändningen kan hon inte svara på ännu.
– Det får vi se i början av april, men jag skulle tror att det blir en stor del.