Lok rekommenderar citalopram vid depression

Landets läkemedelskommittéordföranden har enats om att gemensamt rekommendera citalopram vid läkemedelsbehandling av depressionssjukdomar hos vuxna.

7 maj 2004, kl 12:36
0

Annons

Efter ett möte på Arlanda flygplats enades landets läkemedelskommittéordföranden (Lok) och kommittéernas specialister inom psykiatri för att gemensamt rekommendera i första hand citalopram vid läkemedelsbehandling av depressionssjukdomar hos vuxna. Anledningen är låg risk för interaktioner och utsättningsproblem samt dagens prissättning.

Det var med anledning av SBU:s nyligen publicerade rapport om behandling av depressionssjukdomar som Lok och kommittéernas specialister inom psykiatri träffades för att diskutera läkemedelsbehandling vid depressionssjukdom.

Som stöd för sitt beslut hänvisar Lok bland annat till SBU:s rapport och menar att tillgängliga SSRI-preparat har likvärdig klinisk effekt. Inga väsentliga skillnader avseende biverkningsmönster föreligger och det finns inget stöd för att SSRI är beroendeframkallande.

Beslutet ligger i linje med det liknande beslut som Lok fattade i höstas där man i första hand rekommenderar simvastatin för sänkning av höga blodfetter.