Läkarförbundet vill ha behandlingsförmånsnämnd

Läkarförbundets sjukvårdspolitiska program som presenterades idag vid förbundets stämma innehåller flera nyheter. Bland annat vill man att en så kallad behandlingsförmånsnämnd byggs upp med Läkemedelsförmånsnämnden som modell.

6 maj 2004, kl 19:24
0

Annons

? För första gången i modern tid ger vi nu en samlad bild av hur vi vill se sjukvårdens organisation och struktur, säger Bernhard Grewin, Läkarförbundets ordförande, till Läkemedelsvärlden.

Programmet innehåller flera nyheter. Bland annat uttrycker förbundet för första gången att man vill avskaffa landstingens beställande och skatteindrivande funktioner; landstingen föreslås dock finnas kvar som rena sjukvårdsproducenter. Landstingens beställarfunktioner föreslås ersättas av statliga regionala beställarstyrelser.

Vidare föreslår man att en så kallad behandlingsförmånsnämnd byggs upp med Läkemedelsförmånsnämnden som modell. Detta gör att terapier och behandlingsmetoder av lägre prioritet skulle kunna lyftas ur det offentliga systemet.

? En nämnd av denna typ skulle främja en öppen nationell diskussion kring behandlingsmetoder och generellt accepterade beslut, säger Bernard Grewin.

Det sjukvårdspolitiska programmet innehåller också bland annat ett förslag om ett nationellt familjeläkarsystem.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng