Annons

Listan blir ofullständig

Riksdagen beslöt i slutet av april om införande av den så kallade läkemedelsförteckningen. Den ger möjlighet till förbättrad förskrivning och användning. För detta krävs tid för läkare och farmacevter att agera utifrån redovisade data. Det är stor risk att denna tid inte finns. Läkarbesöken skall gå fort och Apoteket skall halvera tiden för receptexpeditioner för […]

27 sep 2005, kl 20:06
0

Riksdagen beslöt i slutet av april om införande av den så kallade läkemedelsförteckningen. Den ger möjlighet till förbättrad förskrivning och användning. För detta krävs tid för läkare och farmacevter att agera utifrån redovisade data.

Det är stor risk att denna tid inte finns. Läkarbesöken skall gå fort och Apoteket skall halvera tiden för receptexpeditioner för att förbättra vinsten.

Läkemedelslistan kan dessutom ge upphov till falsk rationalism. Förteckningen ger ett solitt intryck, men tar endast upp apoteksexpedierade läkemedel, det vill säga inte Apodos och inte medel från slutenvården eller äldreboenden. Patienterna måste se en förbättring i sin läkemedelsanvändning efter listans införande ? annars förstärks misstroendet mot sjukvårdens register.