Lipitor omfattas inte av Läkemedelsverkets rekommendationer

Anmäld: Pfizer
Anmälare: MSD
Ärende: Marknadsföring av Lipitor
Ärendenr: IGM W347/01

24 okt 2001, kl 14:42
0

Annons

MSD har på ett flertal punkter anmält Pfizer:s annonsering av Lipitor.

MSD anser att annonsen ger en felaktig och icke rättvisande bild av de rekommendationer som getts ut av Läkemedelsverket som informerar om betydelsen av val av statin med dokumenterad effekt på morbiditet och mortalitet, information som MSD tycker saknas i annonsen.

Vidare anser MSD att Miracl-studien lyfts fram på ett sånt sätt att det kan uppfattas som att det har framkommit ny dokumentation till påståendet "Lipitor sänker LDL-kolesterol mer än någon annan statin", vilket MSD anser är felaktigt och vilseledande. Vid noggrann läsning ser man att referensen inte hänvisar till Miracl-studien. Genom att utelämna information om Miracl-resultat antyds det att studien är en effektjämförelse mellan de olika statinerna vilket inte är fallet.

MSD anmärker också direkt på formuleringen "Lipitor sänker LDL-kolesterol mer än någon annan statin". Denna ger inte en rättvisande bild av behandlingseffekter på LDL jämfört med till exempel Zocord. Som referens anges Curves-studien som MSD anser inte förmedlar en korrekt bild av vilken effekt man kan förväntas få på LDL.

Slutligen anmärker MSD på formuleringen "Redan vid startdosen 10 mg uppnås en LDL-sänkande effekt på 38-41 %" när man samtidigt i annonsen lyfter fram Miracl-studien där den LDL-sänkande effekten inte var mer än 40 procent.

Pfizer bestrider samtliga anmärkningar.

IGM håller med MSD avseende de två första anmärkningarna. Annonsens anslag med "Ny dokumentation?" och "Lipitor sänker LDL-kolesterol mer än?" tillsammans med Läkemedelsverkets rekommendationer ger uppfattningen att Lipitor är en statin som omfattas av rekommendationen vilket är ovederhäftigt och vilseledande.

IGM tycker också att Miracl-studien inte kan anföras som bevis att Lipitor sänker LDL-kolesterol mer än någon annan statin eftersom studien är en jämförelse mot placebo och inte mot andra statiner. Därför blir annonsen ovederhäftig och vilseledande.

Angående de två senare anmärkningarna går däremot IGM på Pfizer:s linje. Påståendet "Lipitor sänker LDL-kolesterol mer än någon annan statin" är förankrat i gällande katalogtext enligt Fass, på vilken all marknadsföring skall grundas. Enligt Fass sänker Lipitor LDL-kolesterol med 41-61 procent, Zocord med upp till 47 procent, Pravachol med cirka 25 procent och Lescol med upp till 36 procent. Påståendet håller och Pfizer frias.

Även på MSD sista anmärkning frias Pfizer.

IGM:s slutliga bedömning är att Pfizer har handlat i strid med god sed på läkemedelsinformationens område genom att bryta mot artiklarna 4, 11 och 12 i de två första anmärkningar. IGM-avgiften om 50 000 kronor delas därför lika mellan Pfizer och MSD.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng