Annons
Lena Hallengren (S) blir ny socialminister
Lena Hallengren (S), socialminister.

Lena Hallengren (S) blir ny socialminister

Lena Hallengren är socialminister med ansvar för sjukvård, socialtjänst och LSS i Löfvens nya regering.

21 jan 2019, kl 14:03
0

Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning.

Lena Hallengren (S) tar över chefskapet på socialdepartementet där hon varit barn-, äldre- och jämställdhetsminister sedan våren 2018. Den tidigare socialministern Annika Strandhäll (S) blir kvar på departementet som socialförsäkringsminister med ansvar för socialförsäkringarna, pensionssystemet och familjepolitiken.

Enligt Victor Harju, pressamordnare vid socialdepartementet, kommer merparten av det politiska ansvaret för läkemedelsfrågor och andra folkhälsofrågor att hamna på Lena Hallengrens bord.

– Men när det gäller uppdelningen av olika politikområden i detalj får vi återkomma, sade han efter måndagens pressträff om den nya regeringen.

En av de helt nya ministrarna i regeringen är Matilda Ernkrans (S) som utsetts till minister för högre utbildning och forskning. Matilda Ernkrans har varit riksdagsledamot sedan 2002 och var före ministerutnämningen ordförande i riksdagens utbildningsutskott.

Den tidigare ministern för högre utbildning och forskning, Helene Hellmark Knutsson (S), lämnar regeringen.

En ommöblering med möjlig betydelse för life scence-området gäller den tidigare närings- och innovationsministern Mikael Damberg (S) som visat ett aktivt intresse för life science-frågor. Mikael Damberg flyttar nu till justitiedepartementet som inrikesminister. Någon ny innovationsministern har inte utsetts. Ibrahim Baylan (S) efterträder Mikael Damberg som näringsminster.

I sin regeringsförklaring berörde Stefan Löfven forskningspolitiken med bara några korta formuleringar om att behålla Sveriges position som ledande forskningsnation. Om hälso- och sjukvård talade han mer. Bland annat utlovade han en generalplan för kortare vårdköer, att säkra rätten till fast läkarkontakt och att viten eller andra sanktioner i framtiden ska kunna åläggas regioner som inte uppfyller vårdgarantin.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng