Inget besked om tidpunkt för hpv-beslut

Inget besked om tidpunkt för hpv-beslut

Socialminister Lena Hallengren svarar inte på när regeringsbeslutet om hpv-vaccin till pojkar kommer.

1 mar 2019, kl 14:51
0

”Frågan bereds nu i regeringskansliet” skriver socialminister Lena Hallengren (S) i ett svar på skriftliga frågor från två av riksdagens ledamöter. Både socialutskottets ordförande Acko Ankarberg (KD) och Camilla Waltersson Grönberg (M) ledamot i socialutskottet, hade frågat ministern när hpv-vaccin för pojkar kommer att införas i det allmänna vaccinationsprogrammet.

Folkhälsomyndigheten rekommenderade 2017 att vaccinering mot humant papillomvirus, hpv, även för pojkar införs i Sverige. Fickor vaccineras sedan 2010. Syftet med att utöka vaccineringen till pojkarna är att öka både kvinnors och mäns skydd mot hpv-orsakad cancer, bland annat livmoderhalscancer och anal-, svalg- och peniscancer.

”Om alla barn HPV-vaccineras skulle vi rädda liv och förhindra mycket sjukdom”, skrev Acko Ankarberg nyligen i sin fråga till ministern.

Folkhälsomyndighetens förslag skickades på remiss och remissrundan avslutades våren 2018. De flesta remissinstanser stödde förslaget om hpv-vaccin för pojkar. Det är regeringen som beslutar om ändringar av vaccinationsprogrammet, men något beslut kom inte före riksdagsvalet 2018.

”Under hösten 2018 kunde övergångsregeringen inte agera, men nu finns en regering på plats, och det är mycket angeläget att denna förändring genomförs”, framhöll Acko Ankarberg i riksdagsfrågan.

Men någon information om när ett beslut är planerat att komma fick hon inte av socialminister Lena Hallengren. För att försöka få ett förtydligande frågade Läkemedelsvärlden socialministern per mejl:

Betyder svaret i riksdagen att regeringen inte kommer att besluta sig för ja eller nej till hpv-vaccin för pojkar under 2019?

Men inte heller det svarar Lena Hallengren på.

– Regeringen anser att det är en viktig och prioriterad fråga och ärendet ligger just nu under beredning. När det kommer till när beslut kan komma så kommer regeringen att återkomma i ärendet, säger hon i sitt mejlsvar.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng