Hormonpreparat i form av plåster, gel, kräm och spray har blivit vanligare. Ett skäl är att de ofta ger användaren färre biverkningar än orala läkemedel. Men för barn och djur i användarnas omgivning har utvecklingen i stället ökat riskerna.
Det framhåller Läkemedelsverket i en ny rapport som publiceras i Läkartidningen.
Hormonpreparat via huden ökar
Utvärtes hormonpreparat med könshormonerna testosteron eller östrogen används för att behandla ett flertal olika sjukdomstillstånd. I takt med att förskrivningen av sådana läkemedel ökar, får Läkemedelsverket och andra läkemedelsmyndigheter in allt fler anmälningar om misstänkta biverkningar av preparaten.
Ökningen gäller barn, vuxna och sällskapsdjur i läkemedelsanvändarnas närhet som oavsiktligt blir utsatta för läkemedelssubstanserna.
År 2022 publicerade Läkemedelsverket en studie i tidskriften Vet record open där forskarna analyserade svenska biverkningsrapporter av detta slag tillsammans med ett urval av internationella fall.
Bland de biverkningar som rapporterats hos barn och vuxna i läkemedelsanvändarens närhet finns för tidig pubertet, maskulinisering, accelererad tillväxttakt och infertilitet. Hos sällskapsdjur rapporteras ständigt pågående brunst (i stället för naturliga cykler), dålig tillväxt och fostermissbildningar.
Rapporter från hela världen
I den nya rapporten i Läkartidningen ger Läkemedelsverket en uppdaterad bild. Data är hämtade från den europeiska läkemedelsmyndigheten Emas databas för misstänkta biverkningar, Eudravigilance.
Där registerades 41 rapporter från Europa och övriga världen om sådana här biverkningar av utvärtes östrogenläkemedel under 2018-2025. När det gäller testosteronpreparat är den studerade perioden 2004-2025 då sammanlagt 66 misstänkta biverkningar av utvärtes testosteron registrerades.
Rapporterna om östrogenläkemedel omfattar flickor och pojkar i åldrarna 0–14 år och en man av okänd ålder. Personerna misstänks ha kommit i kontakt med läkemedlet genom hudkontakt med en familjemedlem som behandlades med östrogen i form av spray, kräm eller gel.
Rapporter om testosteronläkemedel omfattar flickor och pojkar i åldrarna 6 månader– 8 år och vuxna kvinnor. Hudkontakt med en nära familjemedlem under behandling med testosteron i gelform var den vanligaste orsaken här. Men det fanns även misstankar om att testosteronläkemedel spridits inom en familj genom att man använt samma handdukar och vid tvätt av familjens kläder.
Rekommenderar försiktighet
Läkemedelsverket har också fått 35 rapporter om misstänkta biverkningar av den här typen hos totalt 49 hundar, katter och marsvin sedan 2019. Djuren har blivit utsatta för hormonpreparat i form av gel, spray eller kräm som deras ägare använt. Ytterligare 38 relevanta rapporter om totalt 48 hundar och katter finns i Emas databas.
Läkemedelsverket vill att läkarna vid förskrivning av utvärtes hormonpreparat ska tänka på riskerna för barn och djur i patientens omgivning.
– Rapporter gällande misstänkta biverkningar efter sekundärexponering fortsätter att komma in till Läkemedelsverket och ökar i antal. Vi vill uppmärksamma förskrivare på riskerna för barn och djur vid behandling med dessa läkemedel, så att de i sin tur kan informera patienten om vikten av att följa användarinstruktioner och försiktighetsåtgärder i produktinformationen, säger Karin Sjöström, utredare vid Läkemedelsverket, till Läkartidningen.
Viktigt informera
Myndigheten skriver att det är viktigt att se till att ”patienten tagit till sig nödvändig information och kan hantera läkemedlet på rätt sätt”.
I tveksamma fall rekommenderar Läkemedelsverket försiktighetsåtgärder som att spraya eller smörja preparatet på områden på kroppen som är mer skyddade, till exempel ljumsken eller nedre delen av magen.
”Eventuellt kan förskrivning av andra beredningsformer vara lämplig till patienter med barn eller djur i sin närhet för att minska risken för sekundär exponering”, skriver Läkemedelsverket.