Annons

Långt skydd mot pandemiska influensan

Den svenska befolkningen hade en god immunitet mot det virus som orsakade influensapandemin 2009-2010. I alla fall i maj 2011.

9 jan 2013, kl 14:39
0

Ett och ett halvt år efter pandemiutbrottet hade ungefär hälften av svenskarna antikroppar i skyddande nivåer mot den pandemiska H1N1-influensan. Det visar en undersökning från Smittskyddsinstitutet.

Studien gjordes på anonymt insamlade överblivna blodprover från vården och berättar inte om immuniteten beror på infektion eller vaccinering. 
– Studien avslutades egentligen våren 2011, men vi har tittat på insamlade prover också på 25-34 åringar från juni 2012, eftersom gravida kvinnor är en riskgrupp. Då fann vi att immunnivåerna sjunkit något jämfört med våren innan, men att de fortfarande låg på en skyddande nivå, säger Andreas Mörner mikrobiolog vid Smittskyddsinstitutet.
Resultatet från den publicerade studien visar att andelen med ett gott skydd var lägre bland äldre.
– Det beror på att äldre svarar sämre på vaccineringen. Men trots det sämre skyddet drabbades få av infektionen. Det beror antagligen på att de är skyddade av att de smittades av de H1N1-virus som cirkulerade före 1957, säger Andreas Mörner.
 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng