Långdragen strid om marknadsföring av Cymbalta

Anmäld: Eli Lilly Anmälare: WyethÄrende: Marknadsföring CymbaltaÄrendenr: W846Utgång: FälldAvgift: 200 000 kr

27 jan 2007, kl 15:01
0

Annons

Sedan våren 2005 har Wyeth vid upprepade tillfällen påpekat att Eli Lilly konsekvent och felaktigt kopplar ihop Cymbalta med behandling av smärtsamma kroppsliga symtom. I första anmälan friades Lilly, då IGM bedömde att företaget tagit till sig av kritiken och tillmötesgått Lilly. Senare samma år fälldes Lilly eftersom IGM ansåg att de inte hållit vad de lovat.
Nu har Wyeth gjort en ny anmälan gällande tre mailings som innehåller texten: ?Cymbalta har även god effekt på de somatiska symtomen vid depression, som till exempel smärtsamma kroppsliga symtom?.
De tre utskicken har rubrikerna: ?Depression sitter bara i huvudet ? eller i nacken?, ?I Patriks långdragna depression var ryggen en del av huvudproblemet? och ?En sjukdom med många symtom?.

Lilly framhåller att de tre utskicken fokuserar på diagnosen depression, och eftersom ordet depression nämns i princip i varenda mening borde detta vara tydligt nog.
IGM anser däremot att det saknar betydelse hur många gånger ordet depression nämns, om läsaren ändå förmedlas intrycket att Cymbalta utöver sin antidepressiva effekt kan ha särskild effekt mot smärta.
IGM är medveten om att Cymbalta för närvarande prövas mot olika smärttillstånd, men smärtsamma kroppsliga symtom är ännu ingen godkänd indikation.
Den godkända smärtdiagnosen för Cymbalta är ?smärtsam diabetesneuropati hos vuxna?. Antydan om andra specifikt smärtlindrande effekter är inte godkänt.
Marknadsföringen strider mot artikel 2 och 4 och Eli Lilly åläggs att betala en dubbel avgift om 200 000 kr. 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng