Landstingens läkemedelskostnader minskar

Landstingens totala kostnader för läkemedelsförmånen uppgick under första kvartalet till 4,7 miljarder, en minskning med två procent jämfört med samma period föregående år.

21 apr 2004, kl 14:30
0

Annons

Landstingens kostnader för läkemedelsförmånen har sedan början av 1990-talet ökat med åtta till tio procent per år. Förra året var kostnadsökningen endast 2,3 procent och det första kvartalet 2004 minskade kostnaderna med 2,0 procent. Det skriver Apoteket AB i ett pressmeddelande.

? Flera landsting försöker flytta läkemedelskostnaderna från
läkemedelsförmånen till slutenvården. På så sätt kan de påverka kostnaderna för läkemedlen genom upphandlingen hos industrin. Landstingen är också olika aktiva för att påverka läkare och andra, i hur de förskriver läkemedel. I vissa landsting har man tryckt ned kostnadsansvaret för läkemedel till vårdcentralnivå för att på så sätt påverka vilka läkemedel läkare och andra skriver ut, säger Ulla Hultgren, läkemedelsanalytiker på Apoteket.

Det är stora skillnader mellan kostnadsutvecklingen i de olika landstingen. I fem län ökade kostnaderna, medan de minskade med hela 10,0 procent i Östergötland och Kalmar län.

? Trendbrottet förklaras av att patenten gått ut på flera stora läkemedel och att Apoteket konsekvent byter ut förskrivna läkemedel mot billigaste likvärdiga alternativ, säger Thony Björk, informationsdirektör på Apoteket.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng