Läkemedelsverket vill prioritera ansökningar från sålda apotek

Läkemedelsverket har nu redovisat sitt regeringsuppdrag om hur tillståndsgivningen för apotek ska ordnas efter den första juli i år. I rapporten framgår att handläggningstiden kan bli uppemot 60 dagar och att myndigheten lutar åt att prioritera ansökningar från befintliga apotek sålda av omstruktureringsbolaget.

4 mar 2009, kl 13:58
0

Läkemedelsverkets rapport till regeringen som hade deadline 1 mars är nu inlämnad. Dokumentet innehåller en beskrivning av hur myndigheten för tillfället arbetar med uppdraget, samt utkast till både nya föreskrifter och ansökan om tillstånd att bedriva öppenvårdsapotek.
För att kunna hantera den anstormning av ansökningar som väntas komma mot slutet av våren vill myndigheten att den sökande själv ska bifoga bevis, intyg och registerutdrag från andra myndigheter. Men det är ännu oklart om beslut om tillståndsgivningen kommer ske löpande eller samordnas så att flera aktörer kan få beslut samtidigt.

Regeringen har inte gett Läkemedelsverket några riktlinjer om hur snabbt ansökningarna måste handläggas. När det gäller partihandelstillstånd är tiden 90 dagar, och på den tiden måste myndigheten också hinna med en fysisk inspektion av verksamheten. Eftersom tillståndsgivningen inte kräver inspektion av det slaget räknar Läkemedelsverket med att handläggningen kan bli snabbare, men i praktiken ?bortemot 60 dagar?.

Ett annat ställningstagande i rapporten är att Läkemedelsverket kommer prioritera ansökningar från de befintliga apotek som sålts via Omstruktureringsbolaget. Detta för att undvika att apotek ska behöva stängas i väntan på besked.
Myndigheten efterlyser också en samordning av planen så att tidpunkten för övertagande av de köpta apoteken ska samordnas med den tid som krävs för att bevilja tillstånd.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng