Annons

Socialstyrelsen rekommenderar KBT framför läkemedel

Socialstyrelsen presenterar idag sina preliminära riktlinjer för
behandling av depression och ångest. Där rekommenderar de att patienter
i första hand erbjuds kognitiv beteendeterapi. Läkemedelsbehandling med
SSRI kommer oftast längre ner på listan.

4 mar 2009, kl 12:27
4

Annons

Anledningen till att Socialstyrelsen rekommenderar KBT framför läkemedel är att effekten är lika god samtidigt som biverkningarna är obefintliga.

För vuxna med lindring depression rekommenderar Socialstyrelsen i första hand datorbaserad KBT. Men om patienten har haft depressioner tidigare som krävt behandling kan man välja ett SSRI-preparat. När det gäller måttlig egentlig depression som behandlas för första gången är det också KBT som är förstahandsvalet, och som andrahandsval står behandling med antidepressiva.

Även för barn och ungdomar gäller KBT i första hand. Här skriver även Socialstyrelsen vilka läkemedel som inte ska ges och dessa är venlafaxin, mirtazapin och paroxetin.

Socialstyrelsen konstaterar också att många landsting inte har möjlighet att idag erbjuda KBT-behandling till alla patienter och att landstingen nu måste ta ställning till hur snabbt de kan genomföra rekommendationerna.

4 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

 1. Vad fint det vore om politiker skulle uppmärksamma att alldeles för många unga människor varje år tar sitt liv.
  Med stor säkerhet skulle många liv ha kunnat räddats på relativt enkelt sätt.
  Men det har saknats politisk vilja att satsa pengar på psykvården.
  Psykologer finns, men de anställs inte.
  Socialstyrelsen SÄGER ett, men gör inte mycket mer.

 2. Jag känner mig oroad att personer som verkligen behöver medicin för sin depression inte tar den nu för att de vill ha KBT som inte finns. KBT är jättebra men det finns för få terapeuter. Det måste satsas mer på psykiatrin!

  4-5 personer tar sitt liv varje dag i Sverige. Det är 3 gånger så många som dör i trafiken.

  http://ludmilla.se

 3. Detta är en välkomnad rekommendation. Vi har inte längre kirurgi som på 1800talet och nu kanske vi äntligen slipper en gammalmodig psykodynamisk terapi som innebär att man går flera år till en terapeut utan att bli bättre. KBT fungerar! Dock behöver de cirka 200 kBT:arna i Sverige bli fler för att den här rekommendationen ska kunna följas.

 4. Absolut på tiden att föra in kbt som behandlingsform.
  KBT är bra mot mycket, hyperkondri, ätstörningar, stress mm. Däremot är det viktigt att se om pat med depression orkar behandla sig själva först genom databaserad kbt?