Läkemedelsverket utreder säkerheten för Reminyl

Två nya studier visar ökad dödlighet bland dem som fått läkemedlet Reminyl, godkänt för Alzheimers demens, jämfört med dem som fick placebo.

20 jan 2005, kl 16:27
0

Annons

Preliminära resultat från två nya studier av patienter med mild kognitiv störning (MCI), en indikation som inte är godkänd i Sverige, har visat en ökad dödlighet i gruppen som fick galantamin (Reminyl) jämfört med placebo. Studierna är dock ännu inte publicerade.

Därför har Läkemedelsverket, i samarbete med övriga europeiska läkemedelsmyndigheter, inlett en utredning av säkerhetsprofilen kring galantamin. I avvaktan på ytterligare data avrådes från behandling utanför godkänd indikation, exempelvis MCI. Det rekommenderas också att patienter med Alzheimers demens behandlas och följs upp enligt Läkemedelsverkets behandlingsrekommendation.

Dödsorsakerna har varierat men var huvudsakligen av kardiovaskulär och cerebrovaskulär natur, medianåldern i dessa fall var 79 år (58-93).

Reminyl godkändes i mars 2000 i Sverige för symtomatisk behandling av mild till måttligt svår demens av Alzheimertyp. Några tusen patienter med Alzheimers sjukdom har hittills behandlats med Reminyl i Sverige.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng