Annons

Läkemedelsmissbruk oroar Obama

USA:s president Barack Obama vill komma tillrätta med amerikanernas
ökade missbruk av receptbelagda läkemedel. För 220 miljoner dollar vill
han öka de statliga insatserna mot felanvändningen.

20 apr 2011, kl 12:57
0

Den amerikanska presidenten kallar situationen för en missbruksepidemi av receptbelagda läkemedel. Enligt siffror från hans administration har missbruket bland amerikaner över 12 år ökat med 20 procent mellan 2002 och 2009. Många gånger är det ungdomar som missbrukar opioider. Genom en satsning på 123 miljoner dollar vill han se till att förebygga läkemedelsmissbruk och ytterligare 99 miljoner dollar vill han ska gå till behandlingsprogram för folk som hamnat i missbruk.

En del av planen är att få läkemedelsföretag att utbilda hälso- och sjukvården om riskerna med beroendeframkallande preparat, en annan att förbättra insamlingen av medicin som inte används. Företag som tillverkar opioider uppmanas ta fram material som kan användas för att informera patienter om riskerna med dessa. Syftet med planen är att minska missbruket med 15 procent under en femårsperiod.

Samtidigt presenterades siffror under tisdagen som visar att de totala kostnaderna för receptbelagda läkemedel ökade med 2,3 procent i USA under 2010. Det är en minskning av ökningstakten som under 2009 var 5,1 procent. Totalt var konstanterna per amerikan nästan 900 dollar under 2010. Siffrorna kommer från analysföretaget IMS Health som också noterar att cancerläkemedel är de som toppar försäljningslistan.

Bland de läkemedel som förskrevs ökade andelen generika till 78 procent från 63 procent 2006.