Läkemedelskommitté förespråkar produkter från en parallellimportör

Konkurrensverket har i en nyligen utgiven rapport granskat konkurrens vid försäljning av läkemedel. Som en viktig punkt för att öka konkurrensen och därmed åstadkomma lägre läkemedelspriser nämns parallellimport.Konkurrensverkets förslag kan sammanfattas i några punkter. De går ut på att gynna parallellhandel av läkemedel:? Läkemedelstillverkaren åläggs att visa att det beror på säkerhets- eller folkhälsoskäl att […]

11 jul 2002, kl 18:29
0

Annons

Konkurrensverket har i en nyligen utgiven rapport granskat konkurrens vid försäljning av läkemedel. Som en viktig punkt för att öka konkurrensen och därmed åstadkomma lägre läkemedelspriser nämns parallellimport.
Konkurrensverkets förslag kan sammanfattas i några punkter. De går ut på att gynna parallellhandel av läkemedel:
? Läkemedelstillverkaren åläggs att visa att det beror på säkerhets- eller folkhälsoskäl att ett läkemedel säljs i olika varianter i skilda länder.
? Läkemedelsmyndigheter inom EES-området får ta ut en avgift för att informera ett annat lands läkemedelsmyndighet vid ansökan om försäljningsgodkännanden, vilket kan minska myndigheternas handläggningstider.
? Ett särskilt EG-direktiv utformas beträffande parallellhandel med regler för ompaketering av läkemedel, varumärkesrätt m. m.
? Regleringen av priserna på parallellimporterade originalläkemedel bör upphöra för att dessa ska få ökad tyngd som konkurrensfaktor.
  ? Sjukvårdshuvudmännens läkemedelskommittéer bör undvika att reglera eller påverka parallellhandeln genom att till exempel peka ut parallellimportör(-er) som apoteken i första hand ska göra sina inköp från.
   Den sista punkten riktar sig särskilt mot läkemedelskommittén i Västerbotten som tidigare gått ut med en rekommendation att i första hand expediera parallellimporterade läkemedel från Orifarm. Konkurrensverket ifrågasätter ?Västerbottensmodellen? av konkurrensskäl. Sådana system riskerar att påverka konkurrens och effektivitet negativt, anser verket.
Rune Dahlqvist, ordförande i läkemedelskommittén i Västerbotten, betonar att man inte har några bindande avtal som tvingar apoteken, eller apotekskunderna, att använda Orifarms produkter.
Rekommendationen gjordes efter diskussioner med de fyra största parallellimportörerna i landet och där Orifarm sammantaget ansågs vara bättre än de övriga tre.
? Det som avgjorde frågan var att Orifarms förpackningar ansågs bättre än de andra företagens, säger Rune Dahlqvist.
? Det finns heller inget som hindrar enskilda apotek att samarbeta med andra parallellimportörer, betonar han.
Han påpekar också att rekommendationen löper tillsvidare och kan omprövas när förutsättningarna ändras.
? Vi har en apotekare som bevakar dessa frågor kontinuerligt och som ska ge kommittén en varningssignal när han hittar något, säger Rune Dahlqvist. 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng