Läkemedelsinteraktioner påverkar effekten av morfin

Interaktioner med andra läkemedel kan ge oväntat höga eller låga koncentrationer av morfin i hjärnan. Det visar en avhandling vid BMC i Uppsala.

23 mar 2004, kl 13:23
0

Annons

Blodhjärnbarriären skyddar hjärnan från giftiga ämnen. Den skyddande effekten beror bland annat på att transportproteiner pumpar främmande ämnen ur hjärnan. Det gör att många läkemedel har svårt att nå tillräckligt höga koncentrationer i hjärnan.
Karin Tunblad vid institutionen för farmacevtisk biovetenskap i Uppsala, har i sin avhandling bland annat studerat hur transporten av morfin påverkas av ämnet probenecid som blockerar vissa transportproteiner i blodhjärnbarriären. Hon fann att mängden morfin i hjärnan var högre hos råttor som fick både morfin och probenecid än hos de som fick enbart morfin. Det tyder på att de transportproteiner vid blodhjärnbarriären som blockeras av probenecid också hindrar morfin att ta sig in i hjärnan. Det kan ha betydelse för patienter som behandlas med flera läkemedel eftersom sådana interaktioner kan leda till oväntat höga eller låga koncentrationer av morfin i hjärnan.
Karin Tunblad har även visat att olika sjukdomar kan påverka koncentrationen av morfin i hjärnan. Hon undersökte hur hjärnhinneinflammation och skallskada påverkade mängden morfin i hjärnan hos grisar. Försöken tyder på att transportproteinerna som brukar pumpa morfin ur hjärnan är utslagna vid hjärnhinneinflammation. Förutsatt att hjärnhinneinflammation påverkar funktionen av blodhjärnbarriären på samma sätt hos människa bör därför morfin ges i lägre doser till patienter med hjärnhinneinflammation.
Däremot fann hon ingen skillnad i morfinkoncentrationer i frisk och sjuk hjärnvävnad hos patienter som råkat ut för svår skallskada.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng