Läkemedelsbolag mututreds i USA

Amerikanska justitiedepartementet har startat en utredning om mutor i läkemedelsbranschen. Astrazeneca är ett av bolagen som kontaktats.

16 aug 2010, kl 10:53
0

Annons

Glaxosmithkline, Pfizer, Eli Lilly och Merck tillhör, liksom Astrazeneca, de läkemedelsföretag som misstänks ha brutit mot den amerikanska antimut-lagstiftningen, enligt en artikel i Financial Times.

Utredningen har
precis inletts, men ska enligt tidningen prioriteras. Den är speciellt inriktad på läkemedelsbolagens agerande utanför USA. Enligt uppgifter i tidningen är justitiedepartementet särskilt inriktat på mutor som kan ha påverkat företagens forskningsresultat utanför USA och som innebär att ett läkemedel godkänts av FDA utifrån resultat som enligt amerikansk lag anses korrupt. En aspekt som utreds är till exempel hur läkemedelsbolagen anlitar läkarna som sköter läkemedelsstudierna.  Men också betalning till konsulter, licensavtal och donationer intresserar justitiedepartementet. I cirka 80 procent av de marknadsföringstillstånd som FDA godkänner ingår åtminstone en studie som gjorts utanför USA enligt uppgifter från en advokatbyrå.

Astrazeneca
är ett av de företag som kontaktats av justitiedepartementet och SEC, den amerikanska motsvarigheten till Börsinspektionen. Enligt Ann-Leena Mikiver presschef på Astrazeneca är den här typen av utredning något som görs regelbundet av stora branscher.
? Men det här är ju en bransch med risker för det som tas upp i utredningen och vi kommer förstås att hjälpa till med allt de vill ha.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng