Läkemedel mot inkontinens förbränner fett
Foto: Istock

Läkemedel mot inkontinens förbränner fett

Ett läkemedel som används vid överaktiv blåsa stimulerar brun fettväv och kan öka förbränningen av fett.

9 jan 2015, kl 11:30
0

Mirabegron är godkänt för att behandla överaktiv blåsa och verkar genom att aktivera beta3-adrenerga receptorer. Förutom i urinblåsan finns denna sorts receptorer även i fettvävnad och då framförallt i brun fettväv. Till skillnad från vit fettväv kan den bruna varianten bränna fett genom att producera värme. Den hittills enda vägen tidigare för att göra detta är att utsätta individer för kyla vilket av naturliga skäl inte fungerar som behandling.

Nu har en liten studie visat att mirabegron kan öka ämnesomsättningen i brunt fett och också öka kaloriförbrukningen. Tolv män fick en dos fyra gånger så hög än vad som används till blåsbehandling.

Trots den stora dosen tolererade försökspersonerna behandling väl ändå. Männen ökade sin viloförbränning med 203 kilokalorier per dag.

Studien visar att beta3-adrenerga receptorer kan vara en väg för att behandla övervikt och forskning pågår också om metoder som ska omvandla vit fettväv till brun.

Fynden publicerades i Cell Metabolism.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng