Rekommenderad antibiotikaprofylax gäller

De gällande riktlinjerna för antibiotikaprofylax inom tandvården ska följas tills vidare meddelar Läkemedelsverket.

9 jan 2015, kl 08:50
0

Annons

Antalet fall av inflammationer i hjärtklaffarna ökade bland patienter i England mellan 2008 och 2013. Man införde nya engelska riktlinjer om antibiotikaprofylax just 2008 och nu pågår en utredning om det kan finnas några samband mellan händelserna.

Läkemedelsverket vill avvakta den engelska utredningen och säger att behandlingsrekommendationen för tandvård som infördes i Sverige 2012 fortfarande ska följas. De svenska riktlinjerna utformades till stor del av samma kunskapsunderlag som de engelska.

Den svenska expertgruppen skrev 2012: ”Antibiotikaprofylax inom tandvården bör inskränkas till ett fåtal situationer där den möjliga vinsten förväntas vara större än den förväntade risken. Expertmötets bedömning är att antibiotikaprofylax endast rekommenderas för definierade riskpatienter och vid ett fåtal odontologiska ingrepp.”

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng