Annons

Läkemedel billigast i Norge

Patentskyddade läkemedel eller generika? Norge är billigast eller bland
de billigaste länderna i västra Europa, i båda kategorierna. Det visar
en undersökning gjord av Samfunns- og næringslivsforskning, SNF, på
uppdrag av Helse- og omsorgsdepartementet i Norge.

5 jun 2008, kl 14:37
0

Annons

SNF har kartlagt och jämfört prisnivåerna på läkemedel i Norge, Belgien, Danmark, Finland, Irland, Nederländerna, Storbritannien, Tyskland, Österrike och Sverige. Studien baseras på detaljerad data från IMS Health om de 300 mest använda receptbelagda läkemedlen i Norge under det första halvåret 2007.

Rapporten från SFN visar att de norska läkemedelspriserna är lägst eller i alla fall bland de lägsta, jämfört de övriga länderna. Detta gäller både för patentskyddade läkemedel och för läkemedel med generikakonkurrens. Apotek och läkemedelstillverkare i Norge hamnar samtidigt bland dem som tjänar minst på läkemedelsförsäljning.

Författarna till rapporten menar att de låga priserna kan förklaras av stram prisreglering i kombination med konkurrensen på generikaområdet.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng