Annons

Läkemedel bakom många vårdskador

Nästan en tiondel av alla vårddygn under ett år ägnas åt skador
som uppstått vid ett tidigare vårdtillfälle. En undersökning från
Socialstyrelsen visar att 8,6 procent av patienterna drabbas av
vårdskador. Av dessa är en dryg fjärdedel orsakade av läkemedel.

3 jun 2008, kl 14:06
0

Annons

Socialstyrelsen har studerat hur ofta patienter skadas i sluten somatisk vård i Sverige. Nästan 2 000 journaler från oktober 2003 till och med september 2004 har granskats av sjuksköterskor och läkare för att identifiera så kallade vårdskador, det vill säga skador som orsakats av vården och som hade kunnat undvikas. Journalerna har bedömts utifrån 18 kriterier, där läkemedelsbiverkning var en del.

Resultatet visar att 8,6 procent av patienterna fick vårdskador under den aktuella perioden eller hade drabbats av vårdskador under året innan det vårdtillfälle som studerades. Nästan tio procent av de skadade patienterna fick bestående men eller funktionsnedsättning och i tre procent av fallen bidrog vårdskadan till att patienten avled.

En vårdskada ledde i snitt till sex extra vårddygn, vilket motsvarar 630 000 extra vårddygn på ett år ? eller nästan en tiondel av samtliga vårddygn under ett år. Flest skador sker inom de kirurgiska verksamhetsområdena medan en dryg fjärdedel inträffar till följd av läkemedelsbehandling. Men Socialstyrelsen betonar att syftet med undersökningen inte har varit att titta på skillnader mellan olika områden.

Johan Carlson, chef för Socialstyrelsens tillsynsavdelning, menar i ett pressmeddelande att mycket har hänt på patientsäkerhetsområdet sedan 2003-2004 men att det fortfarande krävs insatser för att bland annat förbättra läkemedelshanteringen.
– Precis som andra avancerade verksamheter som flyget och processindustrin, behöver vården utveckla ett system med egenkontroll av de egna rutinerna, säger han i pressmeddelandet.

Socialstyrelsen kommer att kontrollera hur patientsäkerhetsarbetet utvecklas genom att undersöka på nationell nivå hur det ser ut med säkerhetssystemen i vården.