Läkaren skrev ut 5 gram istället för 28 gram

Anmäld: Läkare, Västsverige
Anmälare: Patient
Saken: Läkemedelsordination
Utgång: Erinran

20 apr 2004, kl 18:34
0

Annons

Patienten, född 1939, uppsökte vårdcentralen på grund av svidande hudutslag på bröstkorgens vänstra sida sedan några dagar. Hon undersöktes av läkaren, som bedömde att hon drabbats av bältros och ordinerade Geavir ?200 mg, 25 st, 1 x 5?. Enligt FASS skall läkemedlet vid bältros ordineras med 800 mg x 5 under minst 7 dygn. Patienten har anmält läkaren för felaktig ordination och skriver bland annat ?min läkare talade om att Geavir var den rätta medicinen ? han skrev ut Geavir 200 mg men apoteket hade inte den hemma så jag fick Aciclovir 200 mg. Jag fick en broschyr med mig hem så jag kunde läsa om sjukdomsförloppet ? Där stod klart och tydligt vilken dosering på medicin jag borde ha fått utskrivet, vilket jag som lekman kunde förstå ? Jag har nu haft svåra typ nervsmärtor i 3 månader ? och är trött, mycket trött.?
Läkarens ordination understiger korrekt totaldos med 23 g, det vill säga 5 g i stället för 28 g. Behandlingstiden blev dessutom alltför kort. Det är ett ovillkorligt krav att lämnade ordinationer skall vara korrekta. HSAN bedömer att felet är varken ringa eller ursäktligt och ålägger honom en erinran.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng