Läkare till attack mot fler kvalitetsregister

Centraliseringen av alla kvalitetsregister hotar svenskarnas integritet.
Det skriver åtta läkare i ett inlägg på DN Debatt idag. Läkarna ser
många risker med kvalitetsregistren, bland annat tror de att
läkemedelsföretagens delaktighet kommer påverka patienternas förtroende
för den svenska vården.

1 apr 2011, kl 13:11
0

De åtta läkarna kritiserar slutsatserna i Måns Roséns utredning om framtiden för kvalitetsregistren. Särskilt kritiska är de mot förslaget att registren ska centraliseras till en nationell databas.

Det är framförallt fyra olika farhågor som läkarna lyfter upp i dagens debattinlägg. Det första är att läkemedelsföretag föreslås bli delfinansiärer av registren. Företagens starka vinstintressen sammanfaller inte alltid med medborgarnas, skriver läkarna, och undrar sen vad det kommer innebära för svenskarnas tillit till vården om patientuppgifterna ställs till läkemedelsindustrins förfogande.

De andra punkterna läkarna tar upp rör att medborgarnas levnadsvaror dokumenteras på ett samlat ställe och att den nationella databasen kommer ge en detaljerad bild av patienten som lätt går att samköra med andra register. Slutligen uttrycker läkarena en oro för att databasen kan komma att missbrukas av försäkringsbolag i framtiden.

Dagens debattinlägg är undertecknat av distriktsläkarna Bengt Järhult, Catarina Canivet, Saskia Bengtsson, Peter Olsson och Christer Petersson samt av psykiatriker Sussane Bejerot, infektionsläkare Linda Morfeldt och företagsläkare Åke Thörn.

I mitten av februari framförde 29 distriktsläkare en liknande kritik i ett inlägg på Svenska Dagbladets debattsida.  

Läs också intervjun med utredaren Måns Rosén, publicerad i Läkemedelsvärlden nummer 8 2010 här (artikeln endast tillgänglig för prenumeranter).