Lägre doser östrogen än dagens förbättrar bentäthet

Betydligt lägre doser av östrogen än de som vanligen används kan skydda äldre kvinnor från benskörhet utan ökad risk för biverkningar. Det visar en ny amerikansk studie.

27 aug 2003, kl 11:41
0

Annons

Östrogenbehandling har använts för att förebygga benskörhet hos äldre kvinnor. Men resultaten av flera stora studier som visat att behandling med de doser av östrogen som används idag ökar risken för bröstcancer, hjärtsjukdom, stroke och demens har gjort behandlingen ifrågasatt.
For att undersöka effekten av betydligt lägre doser än i dagens genomfördes en randomiserad studie på 167 friska kvinnor i åldern 65 år och äldre. Hälften fick konjugerat östrogen O,25 mg och hälften placebo.
Forskarna fann att efter tre års behandling var bentätheten i höfter och ryggrad betydligt bättre i den behandlade gruppen än i placebogruppen. Biverkningarna skilde sig inte mellan grupperna.
Forskarna menar att studien stöder teorin att låga doser östrogen har gynnsam effekt på benskörhet och att det inte ger den ökade risken för biverkningar som bland annat den stora WHI-studien har visat. De pekar dock på behovet av ytterligare större undersökningar.
Studien publiceras i dagen nummer av JAMA.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng