Annons
Lagförslag om skärpta <br>krav på apotek

Lagförslag om skärpta
krav på apotek

Regeringens förslag ska säkra kompetent rådgivning och snabb läkemedelstillgång för kunder.

1 feb 2018, kl 09:10
0

Annons

Nu kommer regeringen med det väntade lagförslaget om apoteken, som baseras på betänkandet från den omfattande apoteksutredningen. I lagförslaget ingår ett förtydligande om det som ska vara apotekens huvuduppgift – att snabbt tillhandahålla de läkemedel som förskrivits till apotekens kunder. Därför ska läkemedel som beställs en vardag före klockan 16 finnas att hämta senast klockan 16 följande vardag. Förändringen föreslås träda i kraft den 1 augusti i år.

Detta tidskrav gäller redan redan sedan tidigare för apoteken, men nu ställs det även på leverantörerna, så att apoteken får en praktisk möjlighet att följa 24-timmarsregeln. Apoteken får också rätt att returnera läkemedel tillbaka till leverantörer, vilket gör att lagerhållning och beställning av läkemedel inte behöver innebära ekonomiska risker för apoteken.

Även kraven på kvaliteten på den rådgivning som ges i samband med läkemedelsutlämning skärps enligt det nya lagförslaget. Huvudregeln blir att all information som syftar till en säker hantering av läkemedel ska lämnas av en farmaceut.

– När du går in på ett apotek ska du ha rätt att förvänta dig rådgivning av hög kvalitet. Därför stärker vi upp kraven på kompetens och förtydligar kraven på kompetensutveckling, säger socialminister Annika Strandhäll i ett pressmeddelande.

I lagförslaget ingår även en översyn av vem som får äga apotek och hur regler ska se ut vad gäller apoteks samarbeten med vårdtjänstföretag. Möjligheten ska även öppnas för andra än statliga Apoteket AB att bli apoteksombud.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng