Annons

Lagändring och förskrivarkod ska underlätta granskning av överförskrivande läkare

Regeringen föreslår i sin proposition om en nationell narkotikaplan att Socialstyrelsen ska få tillgång till receptregistret för att granska läkares förskrivning av narkotiska läkemedel

14 feb 2002, kl 17:40
0

Genom att ge Socialstyrelsen tillgång till receptregistret för att granska förskrivningen av narkotiska läkemedel och förbud att expediera recept på narkotiska preparat som inte har förskrivarkod hoppas regeringen att tillsynen över överförskrivande läkare ska förbättras.
Förslagen finns med i den narkotikapolitiska propositionen som är tänkt att tas av riksdagen i början av april.

Enklare för apoteken

? För apoteken innebär det en betydande förenkling, säger Inger Näsman på Apoteket AB, som är positiv till förslaget.
Idag måste personalen manuellt gå igenom recepten när Socialstyrelsen vill granska en läkares förskrivning.

Hur stor del av de narkotikaklassade läkemedlen, framför allt bensodiazepiner men också kodein- och dextropropoxifenmedel, på den illegala marknaden som är förskrivna av läkare är svårt att uppskatta. Men Narkotikakommissionen beskriver det som ett omfattande missbruk och en inte obetydlig handel som ökat under senare år.

I en rapport som Socialstyrelsens tillsynsenhet i Malmö gjort om överförskrivande läkare beräknar man att det totalt i Sverige rör sig om cirka 240 läkare som av olika skäl står för den här förskrivningen. Man uppskattade att kostnaderna år 2000, i ren läkemedelskostnad, var cirka 150 miljoner kronor. På den illegala marknaden betingar sedan preparaten ett betydligt högre värde.

? Även om det förstås är en liten del av den totala läkemedelskostnaden finns det ju viktigare saker att använda pengarna till, säger Nils René som gjort rapporten.

Dryga tiotalet läkare fick förra året sin legitimation indragen på grund av felaktig förskrivning av narkotiska läkemedel.


Nils René ser regeringens förslag som en viljeyttring men tror inte att förändringarna i praktiken innebär så mycket för tillsynsarbetet.

? I det första skedet när man samlar in posterna är det en förenkling. Men för att kunna gå vidare och utöva tillsynen måste vi begära in journaler och recept manuellt.

Lennart Rinder avdelningschef på Socialstyrelsens tillsynsavdelning säger att lagändringen eventuellt kan göra det möjligt att screena fram överförskrivande läkare. Istället för att söka en viss läkares förskrivning söker man läkare med en viss förskrivning:

? Till exempel skulle vi som kriterium kunna ha alla läkare som förskriver narkotiska läkemedel till mer än tio patienter i månaden eller över en viss mängd DDD. Vilka de här värdena ska vara måste man förstås tänka igenom så det inte ?ramlar ut? tusentals läkare.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng