Låg andel e-recept eftersom storlandstingen inte är klara

Knappt en femtedel av recepten inom primärvården är elektroniska. Trots den låga andelen är det en fördubbling på två år.

26 aug 2003, kl 13:03
0

På två år har andelen elektroniskt överförda recept fördubblats. Idag är 19 procent av alla recept som förskrivs inom primärvården elektroniska. Trots att alla apotek i dag kan ta emot e-recept är det alltså än så länge relativt få som hanteras elektroniskt.
Men målet, att 80 procent ska vara elektroniska inom fem år, tror Gunnel Bridell ansvarig för Apotekets arbete med e-recept fortfarande är möjligt att nå.

Stora landstingen inte igång
? De stora landstingen som Stockholm, Västra Götaland och Skåne har ännu inte rullat igång, vilket förklarar det låga riksgenomsnittet. De tre står för ungefär hälften av alla recipen.
När de väl får igång systemet fullt ut kommer man att snabbt ha uppnått målet säger hon. I Stockholm räknar man med att starta under hösten.
? För stora landsting är det betydligt mer komplicerat, vilket förklarar varför det är betydligt vanligare med elektronisk recepthantering hos mindre landsting.
Fortfarande är det bara Norrbotten som i stort sett enbart har e-recept.
I Västerbotten, Jämtland och Blekinge är mer än hälften av recepten elektroniska. Västmanland, Sörmland och Örebro har också kommit igång medan till exempel Kronoberg och Jönköping liksom de tre stora landstingen ännu inte gjort det.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng