L-dopa ger snabbare återhämtning efter stroke

Forskare vid Lunds universitet har upptäckt att parkinsonmedicinen L-dopa kan förstärka hjärnans förmåga att läka sig själv efter en stroke. Resultaten publiceras i senaste numret av AHA Stroke.

24 nov 2011, kl 12:32
0

Vissa nervbanor i hjärnan är särskilt viktiga för förmågan att kontrollera rörelser. L-dopa frigör den hos parkinsonpatienter bristande signalsubstansen dopamin vilket återställer ?trafiken? i de för motoriken viktiga nervbanorna. På samma sätt skulle L-dopa kunna stimulera strokepatientens hjärna i den viktiga återhämtningsfasen.

L-dopa har tidigare rapporterats ge fördelaktiga effekter för neurologisk återhämtning i strokepatienter. Lundaforskarna Karsten Ruscher och Tadeusz Wieloch har nu lyckats visa, i råttmodeller för stroke, att de råttor som behandlades med L-dopa uppvisar en förbättrad motorik jämfört med de råttor som fick placebo.

? Användning av existerande läkemedel har den stora fördelen att kliniska tester kan minimeras och behandlingen kan fortare komma strokepatienter till godo. Vi hoppas även på att identifiera hittills okända dopamineffekter för att i framtiden utveckla mer specifika läkemedel för återhämtning vid stroke, säger Karsten Ruscher, studiens försteförfattare, till Lunds universitets webb.

?Våra resultat bekräftar verkligen att behandling med levodopa förstärker återhämtningen efter stroke? sammanfattar författarna studien.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng