Annons

Kvinnors astma kan vara svårare än mäns

FRÅN RIKSSTÄMMAN: En studie från Mellansverige, Praxisstudien, visar att kvinnor har sämre kontroll på sin astma och sämre livskvalitet på grund av sjukdomen.

30 nov 2006, kl 17:12
0

Annons

Är kvinnors astmasjukdom svårare än mäns? Det antyder i alla fall resultatet från en enkät som besvarades av 1200 slumpvis utvalda astmapatienter mellan 18-75 år.


När man analyserade skillnader mellan könen visade det sig att kvinnor hade 30 procents större risk att vakna på natten på grund av astmabesvär och 40 procent större risk att söka akut och få kortisontabletter på grund av att sjukdomen försämrats.


Kvinnorna uppgav också signifikant sämre livskvalitet än män på de frågor som rörde till exempel hur sjukdomen påverkade dem känslomässigt och hur miljön påverkade deras astma.


I studien var 60 procent kvinnor och rökning var dubbelt så vanligt bland dem, 13 procent, medan 7 procent av männen uppgav att de rökte. Forskarna upptäckte inga könsskillnader när det gällde medicinering med astmaläkemedel.


Även om studien antyder att kvinnors astma skulle vara svårare än mäns, är det inte någon slutsats Karin Lisspers, allmänläkare och doktorand vid Uppsala Universitet, idag menar att man kan dra.


– Det finns till exempel andra studier som visar att kvinnor oftare söker för sin astma, men att deras lungfunktion ofta är bättre.


 


 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng