Kunskap om HPV?vaccinernas långtidseffekt saknas

Eftersom man idag inte vet hur länge HPV-vaccinerna har effekt finns det risker med att ta med dem i det allmänna vaccinationsprogrammet. Det skriver norska experter i ett kunskapsunderlag till det norska socialdepartementet.

21 mar 2007, kl 14:46
0

Annons

Om vaccinering mot HPV-virus ska ingå i det nationella vaccinationsprogrammet diskuteras nu i många länder.
I Norge har Nasjonalt kunnskapscentrum for helsetjensten gjort en systematisk genomgång av den vetenskapliga dokumentationen av de två vacciner mot humant papillomavirus, Gardasil och Cervarix, som tagits fram. Rapporten bygger på tio randomiserade studier i vilka drygt 5000 patienter ingått.Alla studier visade på god effekt inom det tidsintervall som undersökts konstateras i utvärderingen. Men uppföljningstiden är kort bara fyra år. Det behövs mer kunskap om vaccinets effekt över tid för att ge råd om hur vaccinet ska användas, anser de norska experterna.Ska man till exempel erbjuda vaccinet från 12-års ålder är det viktigt att veta hur länge vaccinet har effekt, om det behövs påfyllnadsdoser och i så fall hur ofta. Risken finns annars, påpekas i rapporten, att uppmärksamheten mot denna cancersjukdom minskar som följd av vaccination i ung ålder och att sjukdomen uppdagas i senare stadier. Det kan i sin tur få allvarliga konsekvenser för behandling och prognos.
Rapporten har nu lämnats som kunskapsunderlag till det norska socialdepartementet som i sinom tid ska besluta om vaccinet ska ingå i det norska vaccinationsprogrammet.
I Sverige utreder Socialstyrelsen frågan om HPV-vaccinet ska ingå i det allmänna vaccinationsprogrammet. Den väntas bli klar under 2007.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng