Kritik mot utvidgad depressiondiagnos

Arbetet med den nya versionen av DSM, den amerikanska psykiatriska diagnosmanualen, börjar närma sig slutfasen. En förändring är att definitionen av depression utvidgas och inte tar hänsyn till vad kritiker menar är normala sorgereaktioner.

27 jan 2012, kl 13:10
0

Arbetet med den nya och femte versionen av standardverket DSM, om diagnosticering av psykiatriska sjukdomar, är nu inne på sluttampen.Förslaget till ny handbok är i princip klar och granskas nu av utomstående experter. I maj nästa år ska den nya upplagan släppas och i december i år ska manuskriptet iväg för tryck.

Enligt en artikel i
New York Times tycks arbetet med att revidera den nuvarande manualen bli den mest omstridda omarbetningen någonsin hittills.
Ett av de laddade områdena är kriterierna för en depression. Dessa håller nu på att granskas av experter utanför American Psychiatric Association. Forskare från bland annat Columbia och New York universitet hävdar att den nuvarande definitionen av depression, som utesluter sorg vid till exempel någon nära anhörigs bortgång, är mer exakt än den som föreslås i den nya femte upplagan av DSM.

Genom att inte göra undantag
för en depression utlöst av den sortens sorg skulle kanske 10 miljoner människor som lider av depressiva symtom mer än en månad efter en anhörigs bortgång sjukförklaras för ett beteende som tidigare räknats som normalt, anser de.
Men andra forskare försvarar förslaget till ändring och menar att om någon lider av depressiva symtom en till två månader efter ett dödsfall bör läkare ha rätt att ställa diagnosen för att ge patienten den behandling han eller hon kan behöva.

Andra förändringar
som nu debatteras och skärskådas är den som är tänkt att diagnosticera symtom på schizofreni innan sjukdomen brutit ut, kallat dämpat psykossyndrom. Den ska kunna ställas på patienter som tycker sig ha vanföreställningar och ibland säger saker som inte är vettigt. Kritikerna hävdar att studier visat att kanske 70-80 procent av alla ungdomar som upplever sig ha sådana erfarenheter aldrig utvecklar sjukdomen, och att etiketten istället riskerar att de behandlas med potenta antipsykosmediciner.

Andra diagnoser
som nu dissekeras och diskuteras är till exempel premenstruell dysfori och hetsätning. Försvararna av tilläggen menar att personer i nöd som söker hjälp också ska få det och att behandlingen ska täckas av det amerikanska försäkringssystemet, vilket kräver en diagnos enligt DSM.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng