Annons
Kortikosteroid lindrar halsont

Kortikosteroid lindrar halsont

En ny studie visar att vuxna som har ont i halsen kan få snabb lindring
av en enskild dos av en oral kortikosteroid tillsammans med
antibiotika. 

10 aug 2009, kl 10:52
1

Annons

Studien som publiceras i BMJ visar att behandlingen kan lindra smärtan snabbare och effektivare än enbart antibiotika. Forskarna påpekar att inget tyder på att behandlingen hjälper för barn.

Ont i halsen eller halsfluss är en av de vanligaste åkommorna i primärvården. Antibiotika har bara begränsad effekt när det gäller att minska smärta och feber. Därför är det välkommet med andra alternativ som dessutom kan hjälpa till att få ner antibiotikaförskrivningen. Baserat på kortikosteroidernas antiinflammatoriska effekt genomförde forskare vid universitetet i Oxford en studie för att ta reda på deras effekt på halsont.

I studien ingick 743 patienter varav hälften var barn. Resultatet visade att patienter som fick kortikosteroid tillsammans med antibiotika blev av med sina symtom efter 24 timmar tre gånger oftare än de som fick placebo. Efter 48 timmar var skillnaden ännu större.

Forskarna tolkar resultaten som att en enskild dos är tillräcklig och påpekar att den positiva effekten bara gällde vuxna patienter och enbart orala kortikosteroider. När forskarna prövade vanliga smärtstillande läkemedel fick de inte lika bra effekt. Forskarna kommer nu att pröva effekten utan samtidig behandling med antibiotika.

I en kommentar i samma nummer av BMJ understryker professor Paul Little det positiva med den snabba effekten av kortikosteroiderna på smärtan redan första dagen men understryker samtidigt att man fortfarande saknar kunskap om eventuella negativa effekter vid behandling i större skala.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer